It’s all about Energy @ Thor Central

Wetenschap tussen pot en pint: iedereen met een gezonde dorst naar kennis is op zondag 24 november tijdens de Dag van de Wetenschap welkom in het Wetenschapscafé van Thor Central!

3 Knappe koppen nemen u mee naar de energiewereld van morgen. 

Tot slot komt u te weten wat geïmproviseerde wetenschap is!
RIOT: THE ROYAL IMPROPHONIC ORCHESTRA & THEATRE sluit de dag af met royale porties humor, muziek & zang!

IncubaThor gespecialiseerd in start-ups rond slimme energie en slimme maakindustrie vind je voor deze gelegenheid ook in Thor Central.


14:15 – 15:00                      Professor Ronnie Belmans
Auditorium                       Het energiesysteem vandaag en morgen: een overzicht

Hoe zal het energiesysteem van de toekomst eruit zien? Kunnen we verder met enkel zon en wind? Spelen batterijen in de toekomst een cruciale rol? En hoe verwarmen we onze huizen in de toekomst? Ronnie Belmans werpt een licht op ons veranderend energiesysteem en de mogelijkheden die dit met zich meebrengt. Een must voor iedereen die graag een duidelijk overzicht wil krijgen van de energietransitie.

Wie is Ronnie Belmans? Ronnie Belmans is een topexpert inzake duurzame energie. Hij is hoogleraar aan de KU Leuven en hoofd van EnergyVille, dat de onderzoeksinstellingen van KU Leuven, VITO, imec en UHasselt verenigt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen.15:15 – 16:00                     Prof. dr Gerard Govers
Wetenschapscafé           Klimaatopwarming, de uitstoot van CO2 wereldwijd en de acties die we kunnen ondernemen 
Foyer
                                 in ons dagelijks leven

Het klimaat verandert. Wat nu  ?

De meesten onder ons hebben het intussen wel door: ons klimaat verandert en wij mensen zijn daarvan de oorzaak. Waar we het veel minder over eens zijn is wat er moet gebeuren. Moet de standby knop van de TV nu echt uit ? En is het daarmee opgelost ? En als dat niet zo is kan ik dan eigenlijk nog iets doen, of wachten we gewoon op de zondvloed ? En als ik iets doe en al die anderen niet, wat dan ? Of komt er nieuwe technologie die het allemaal oplost ?  Prof. Gerard Govers probeert samen met u een antwoord te vinden op deze en andere moeilijke klimaatvragen en te bekijken welke stappen we zelf kunnen nemen en wat we samen zullen moeten doen (spoiler alert: het is best veel).  

 

Wie is Gerard Govers ? Gerard Govers is een Achelse winkelierszoon, professor geografie en vicerector Duurzaamheid (en Wetenschap en Technologie) aan KU Leuven. Zijn onderzoek concentreert zich vooral op bodems en hoe we die gebruiken maar hij heeft ook een stevige interesse in de klimaatproblematiek.  Hij gelooft dat we ons klimaat onder controle kunnen houden en hoopt u daar ook van te kunnen overtuigen.16:15 – 17:00                      Prof. dr. Jean Manca
Auditorium                       Laad ik binnenkort mijn gsm op met mijn sneakers?

We zijn nooit meer offline. We gebruiken steeds meer technologische snufjes en hebben zo ook steeds meer energie nodig. Maar moeten we die nog altijd gaan zoeken bij de klassieke energieleverancies zoals kern-, water- en zonne-energie? Prof. dr. Jean Manca ziet overal energie die gewoon verloren gaat. Hoe energie uit modder of sneakers halen? Om dat te weten te komen moet je dit college bekijken

Wie is Jean Manca? Prof.dr. J.V. Manca – a.k.a. Prof. X – is een Genkse mijnwerkerszoon, professor Fysica aan Universiteit Hasselt en hoofd van X-LAB, waarin exploratie en crossover centraal staan voor een creatieve en duurzame toekomst.17:15 – 18:00                       RIOT
Wetenschapscafé            THE ROYAL IMPROPHONIC ORCHESTRA & THEATRE
Foyer                         

RIOT serveert u vers improvisatietheater, voorzien van royale porties humor, muziek & zang. Impromusical waar de scene steeds zo heet wordt gegeten als de suggesties die u levert. lauw? nooit. stout? altijd. Improviseren over wetenschap? Geïmproviseerde wetenschap dus?

Benieuwd hoe RIOT dat aanpakt, want inderdaad op de Dag van de Wetenschap, dient het te gaan over Wetenschap, ook voor een improvisatie gezelschap... . 

Andere activiteiten op de Dag van de Wetenschap

Op Thor Park:
Energy Ville
T2-campus

In Genk: 
Visit Genk

 

Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.
Klik hier voor meer info.