Genkse woonwijk Nieuw Texas en tuinwijk Waterschei met EnergyVille/VITO uitverkozen voor uniek Europees Green Deal-project
Uitbreiding oPEN Thor living lab naar energiepositieve wijken

Er groeit wat op en rond het Thor Park. En dat mag u letterlijk nemen, want het living lab op het Thor Park – opgebouwd uit energie-innovaties geleid door EnergyVille – heeft heel wat ambitieuze uitbreidingsplannen op het programma staan. Uitbreidingsplannen die vandaag in samenwerking met Stad Genk, Thor Park, Nieuw Dak, Stebo en Flux50 officieel werden voorgesteld. oPEN Thor, dat is de naam die in het kader van de unieke uitbreidingen gegeven werd aan de testsite die naast het wetenschaps- en bedrijvenpark van 100 ha ook de sociale woonwijk Nieuw Texas en delen van de aangrenzende tuinwijk zal omvatten. Een naam die niet uit het niets gegrepen is, want de uitbreiding van het living lab naar de residentiële woonwijk wordt gerealiseerd in het kader van het oPEN Lab project: een gerenommeerd Europees Green Deal-project van 20 miljoen euro dat – naast in Tartu (EE) en in Pamplona (ES) – ook in Genk de komende jaren een unieke testsite voor energiepositieve wijken zal opbouwen.

oPEN Lab: een uniek Europees pilootproject in Genk, Tartu en Pamplona

Op 21 oktober werd in aanwezigheid van de Europese Commissie en Europese en Vlaamse consortiumpartners op Thor Park het oPEN Lab project afgetrapt – een project dat wordt gefinancierd in het kader van het Green Deal innovatieprogramma van de Europese Unie, Horizon 2020.

Onder de coördinatie van VITO/EnergyVille werken 33 partners uit 7 landen samen om via “open innovatie living labs”, technologieën, diensten en sociale innovaties voor de realisatie van energiepositieve wijken te testen en optimaliseren. Energiepositieve wijken (Positive Energy Neighbourhoods – PEN) produceren meer energie dan ze verbruiken door een combinatie van energiebesparende maatregelen en efficiënt gebruik van lokaal opgewekte duurzame energie. Energieopslag en slimme en flexibele vraagsturing zorgen daarbij voor een interactie met – en ontlasting van – het energiesysteem. In een PEN komen heel wat innovaties samen die de omslag naar een klimaatneutrale stedelijke infrastructuur mogelijk moeten maken.

De living labs zijn dus als het ware “innovatie hotspots” die de transitie inzetten om naar de toekomst toe op grote schaal over heel Europa energiepositieve wijken te realiseren. In oPEN Lab Genk zullen meer dan 30 woningen, zowel privé- als huurwoningen, een transformatie naar een testomgeving ondergaan door gekoppeld te worden aan het living lab op Thor Park – onder andere via een eigen slim dataplatform. Naast de testsite in Genk, vallen onder het Europese oPEN Lab project ook testsites in Pamplona (Spanje) en Tartu (Estland).

bron: EnergyVille

 

 

Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.
Klik hier voor meer info.