Interview met Kris Teppers, Algemeen Directeur THOR Central

De 43-jarige Genkenaar Kris Teppers is economist van opleiding. Na omzwervingen langs de Big Four en de bouwsector is hij sedert 1 januari 2017 Algemeen Directeur van THOR Central. Olivier Wauters, Excecutive Director van Eventonline, had onlangs een gesprek met hem.

 

Van verlaten mijnsite naar modern technologiepark

Het technologiepark THOR is gelegen op het voormalige mijnterrein van Waterschei-Genk. De steenkoolmijn van Waterschei was één van de zeven steenkoolmijnen van het Kempens steenkoolbekken. Van 1907 tot 1987 werd er steenkool ontgonnen. Dit voormalige mijnterrein werd door Vlaanderen erkend als een bedrijventerrein van strategisch belang voor Vlaanderen en dit in het kader van brownfieldontwikkelingen. “Begin 1987 is de mijn in Waterschei gesloten,” vertelt Kris Teppers. “En dan heeft het er braak bij gelegen tot in 2006 wanneer Stad Genk het heeft overgekocht van de NV Mijnen. Daarna is de stad Genk overgegaan tot het uitvoeren van de nodige inrichtingswerken: aanleg van wegenis, nutsvoorzieningen, parkings, omgevingsinrichting, … Deze werken werden in 2010 voltooid. In 2015 is Stad Genk begonnen met de restauratie van het gebouw met de intentie er een internationaal congrescentrum van te maken. Na een verbouwing van 2,5 jaar opende THOR Central de deuren.”

THOR Central is een congres- en evenementensite die opgebouwd is rond het driestoelenprincipe en dat voor 300 personen. Kris Teppers verklaart. “Er is een MOOC-auditorium (Message Open Online Courses), m.a.w. alles wat daar gebeurt, kan ook gecapteerd en gelivestreamed worden. Naast de plenaire ruimte voor 300 personen, staan er tevens break-out rooms voor dit aantal deelnemers ter beschikking in de vorm van 16 vergaderzalen, geschikt voor 8 tot 120 personen, waarbij de klant telkens zelf kan kiezen in welke opstelling hij die zalen wenst te gebruiken, zoals U-vorm, theaterstijl of klaslokaal. Daarnaast hebben wij tevens twee horecazaken en tenslotte zijn er nog de twee grote polyvalente ruimtes van 800 m2 die kunnen dienen voor recepties of netwerkevents.”

 

Historisch gebouw

THOR Central werd herkend als Heritage Venue. “Daar hebben we heel veel van geleerd omdat Toerisme Vlaanderen ons een aantal opleidingen heeft opgelegd waardoor we toch wel wat hebben opgestoken over de MICE-sector,” aldus de Algemeen Directeur. “Het hele gebouw weerspiegelt dan ook een dualiteit waarbij de infrastructuur een constante verwijzing is naar het verleden, maar de toepassing de toekomst is,” stelt Kris Teppers. “Niet alleen door de hi-end technische faciliteiten, maar ook inzake duurzaamheid. Om de referenties naar het verleden levendig te houden, is het gebouw niet gerenoveerd, maar eerder gerestaureerd in zijn volle glorie van weleer, dit in samenspraak met de dienst erfgoed van de Vlaamse overheid waarbij alles in zijn oorspronkelijke staat zo goed mogelijk hersteld werd. In het hele gebouw zijn er dan ook voldoende referenties te vinden naar dat mijnbouwverleden. Niet alleen foto’s, maar bijvoorbeeld ook fysieke elementen. Zo is het auditorium bekleed met grenenhout dat vroeger in de mijn werd gebruikt om de gangen te stutten. Dat soort hout werd trouwens gebruikt omdat het ‘spreekt voor het breekt’. Immers, als grenenhout onder spanning komt te staan, maakt het een fluitend geluid en dan wisten de mijnwerkers dat ze zich uit de voeten moesten maken.”

 

M-label

Sinds de opening in 2017 staat THOR Central op het punt om van Toerisme Vlaanderen het eerste M-label te ontvangen. “Da’s een toegankelijkheidslabel,” legt Kris Teppers uit. “We hebben heel zwaar geïnvesteerd opdat het gebouw tevens toegankelijk zou zijn voor mensen met een beperking.”

 

Oog op de toekomst

Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit. “Het gebouw telt 22.000 m2 aan oppervlakte in zijn totaliteit, waarvan er nu reeds 11.000 van gerestaureerd zijn als congrescentrum. De helft van de oppervlakte dus. Momenteel werken we aan een haalbaarheidsstudie om een congreshotel te integreren op de overige 11.000 m2. Daarnaast zijn we ook bezig met de ontwikkeling van de aanpalende historische gebouwen. Zo hebben we momenteel een studie lopen om een escape room te bouwen. Dat zou dan één van de grootste van Europa worden, ook weer rond het mijnbouwverleden, in de historische ophaalzaal tussen de machinerie met als opzet geen weg naar buiten vinden, maar een aantal kompels die beneden vastzitten, redden door de liften te repareren. Wat dus ook een leuke aanvulling kan zijn op de congres- of studiedag waardoor je de deelnemers ook een stukje beleving kan aanbieden. Mooie vooruitzichten dus,” aldus nog Kris Teppers.

 

 

Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.
Klik hier voor meer info.